-->

Prim. Izidor Kern o patološkem odgovoru v neoadjuvantnem zdravljenju NDRP

Patološki odgovor v neoadjuvantnem zdravljenju

Kako poteka ocena patološkega odgovora v neoadjuvantnem zdravljenju nedrobnoceličnega pljučnega raka? Odgovarja prim. Izidor Kern, dr. med., spec. patologije s Klinike Golnik, ki v prispevku predstavi tudi nekaj prvih primerov.

Kaj kažejo podatki iz klinične prakse o zdravljenju starejših bolnikov?

Na letošnjem kongresu ELCC so predstavili podatke retrospektivne raziskave raziskovalcev iz UKC Beograd in s Klinike Golnik, v kateri so izide zdravljenja starejših bolnikov s pembrolizumabom z napredovalim NDRP primerjali z izidi mlajših bolnikov. Povzemamo njihove ugotovitve.

Kardiotoksičnost zdravljenja v teoriji in praksi

Prim. doc. dr. Robert Marčun, dr. med., spec. interne medicine in pnevmologije, s Klinike Golnik je na nedavnem 8. pnevmološkem, alergološkem in imunološkem kongresu predstavil možne kardiotoksične posledice zdravljenja s sodobnimi onkološkimi zdravili. Je kardiotoksičnost možna tudi pri zdravljenju bolnikov s pljučnim rakom?

Z analizo krvi še prej do diagnoze?

V nedavni študiji, objavljeni v reviji Nature Communications, so proučevali povezave med 1463 plazemskimi beljakovinami in 19 vrstami raka z uporabo opazovalnih in genetskih pristopov na podlagi podatkov iz UK Biobanke. Odkrili so 618 povezav med beljakovinami in rakom ter 317 biooznačevalcev za raka, vključno s 107 primeri, odkritimi več kot sedem let pred diagnozo raka.

ELCC 2024 in odmevnih pet

Kaj je odmevalo na letošnjem kongresu? Predstavljamo nove ugotovitve raziskav PACIFIC-2, FLAURA-2 in DeLLphi-300 ter podatke raziskav Paloma in Imscin002, v katerih so proučevali podkožne aplikacije zdravil. Podatke je zbrala Marina Čakš, dr. med., spec. internistične onkologije z Oddelka za onkologijo UKC Maribor.

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.