-->

Katja Mohorčič po ASCO 2024: Kateri bolniki dobivajo nove možnosti zdravljenja?

ASCO 2024: kateri bolniki dobivajo nove možnosti zdravljenja?

Na letošnjem kongresu ASCO je bilo v zdravljenju pljučnega raka v primerjavi z lanskim letom največ novosti v zdravljenju razsejane in lokalno omejene bolezni, je komentirala Katja Mohorčič, dr. med., spec. pnevmologije s Klinike Golnik. Kateri so največji preboji v zdravljenju nedrobnoceličnega in drobnoceličnega raka pljuč ter mezotelioma plevre?

Slovenski prispevek v zdravljenju pljučnega raka na ASCO

Med slovenskimi raziskavami je bila na letošnjem ASCO predstavljena tudi retrospektivna observacijska raziskava Klinike Golnik o treh strategijah doziranja pembrolizumaba v zdravljenju NDRP. Raziskavo je komentirala njena prva avtorica, Urška Janžič, dr. med., spec. internistične onkologije s Klinike Golnik.

Celokupno preživetje in zdravila, odobrena na podlagi nezrelih podatkov

Odobritev zdravila proti raku na podlagi nadomestnega izida zdravljenja lahko oteži oceno celokupnega preživetja, saj se ob pozitivnem izidu bolniki iz kontrolne skupine pogosto odločijo za zdravljenje s preučevanim zdravilom. Kako zgodnejša dostopnost do zdravil vpliva na nadaljnje rezultate kliničnih raziskav? Odgovor ponuja raziskava, objavljena v reviji Lancet Oncology.

V pričakovanju rezultatov raziskave PRIMM

Raziskava PRIMM, v katero so vključene vse tri slovenske ustanove, v katerih zdravijo bolnike z rakom pljuč, proučuje paliativno radioterapijo več metastatskih mest pred prvim zdravljenjem z zaviralci kontrolnih točk in kemoterapijo pri NDRP. Prve rezultate je komentirala izr. prof. dr. Jasna But Hadžić, dr. med., spec. onkologije z radioterapijo z Onkološkega inštituta Ljubljana.

ASCO 2024: še tri na kratko

Povzemamo še tri odmevne raziskave, ki so jih predstavili na letošnjem ASCO. Katera podskupina bolnikov z adenokarcinomom ima mutacijo HER2, kateri režim zdravljenja visokorizičnega EGFR-mutiranega NDRP prinaša večje koristi? Kakšne koristi ima lahko prilagojena paliativna oskrba pri napredovalem pljučnem raku?

Samo za strokovno javnost

Portal Onco-academia.com je zbirno mesto strokovnih vsebin o novostih in dogajanju s področja zdravljenja raka.